niedziela, 2 kwietnia 2017

Wegański smalec 
z fasoli

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 cebula
  • 1 mała główka czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • łyżka oleju z pestek winogron lub oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Czosnek kroimy na pół, w poprzek ząbków i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180ºC.
Odsączamy fasolę, wrzucamy ją do miski i blendujemy na gładką masę. 
Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy drobna pokrojoną cebulę z liściem laurowym i zielem angielskim. Gdy zacznie się rumienić dodajemy paprykę i sos sojowy. 
Do zmiksowawanej fasoli dodajemy majeranek, szczyptę soli, upieczony czosnek i ponownie wszystko blendujemy. 
Z cebuli wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie.Do gładkiej masy dodajemy  rumianą cebulę i ostatni raz wszystko dokładnie mieszamy, tym razem ręcznie łyżką. 
Przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce do kilku dni. Idealnie smakuje z ciemnym pieczywem i kiszonym ogórkiem. 

Smacznego ! :)

Przepis zaczerpnięty z http://vegenerat-biegowy.blogspot.com/


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz