Wegański smalec
z fasoli
- 1 puszka białej fasoli
- 1 cebula
- 1 mała główka czosnku
- 1 łyżka majeranku
- sól
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- łyżka oleju z pestek winogron lub oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Czosnek kroimy na pół, w poprzek ząbków i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180ºC.
Odsączamy fasolę, wrzucamy ją do miski i blendujemy na gładką masę.
Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy drobna pokrojoną cebulę z liściem laurowym i zielem angielskim. Gdy zacznie się rumienić dodajemy paprykę i sos sojowy.
Do zmiksowawanej fasoli dodajemy majeranek, szczyptę soli, upieczony czosnek i ponownie wszystko blendujemy.
Z cebuli wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie.Do gładkiej masy dodajemy rumianą cebulę i ostatni raz wszystko dokładnie mieszamy, tym razem ręcznie łyżką.
Przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce do kilku dni. Idealnie smakuje z ciemnym pieczywem i kiszonym ogórkiem.
Smacznego ! :)
Przepis zaczerpnięty z http://vegenerat-biegowy.blogspot.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz