sobota, 8 kwietnia 2017

Wegańskie 
szpinakowo-owsiane 
pancakes



Składniki (2 porcje):

  • 250 ml (szklanka) mleka sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 i 3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka świeżego szpinaku
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy
  • szczypta soli
  • świeże owoce, masło orzechowe (dowolne dodatki)


Przygotowanie:

Mleko sojowe mieszamy z sokiem z cytryny i odstawiamy na 5 minut by mleko nabrało konsystencji kefiru. Myjemy i osuszamy szpinak. Do naczynia blendera wsypujemy płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę oraz szczyptę soli. Blendujemy aż płatki będą mocno rozdrobnione, prawie jak mąka. Następnie dodajemy szpinak, mleko, pokrojonego w kawałki banana, syrop klonowy lub z agawy oraz olej kokosowy. Jeszcze raz wszystko miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnię, wysmarowaną odrobiną oleju kokosowego. Smażymy około 3 minuty z obu stron. Ciasto podczas smażenia jest bardzo delikatne. By ułatwić smażenie lepiej wykorzystać 2 patelnie. Chcąc obsmażyć drugą stronę, wystarczy przerzucić placek na drugą rozgrzaną patelnię.
Jeszcze ciepłe świetnie smakują z owocami, syropem klonowym lub masłem orzechowym.

Smacznego ! :)

Przepis zaczerpnięty z kuchni Lidla: 
https://kuchnialidla.pl/product/pancakes-szpinakowe-z-owocami-i-syropem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz