sobota, 8 kwietnia 2017

Wegańskie
muffiny bananowe


Składniki (około 18 muffinek):

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 dojrzałe banany
  • garść płatków migdałowych

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180ºC.
Do miski wsypujemy suche składniki, czyli oba rodzaje mąki, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon oraz szczyptę soli. W mniejszym naczyniu widelcem rozdrabniamy banany na gładką masę. 
Do suchych składników dodajemy oliwę oraz mleko. Za pomocą łyżki mieszamy wszystkie składniki. Na końcu dodajemy rozgniecione banany. Mieszamy ostatni raz łyżką. Ciasto nie musi być dokładnie wymieszane, w przypadku muffinek mogą być gródki. 
Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Wypełniamy je ciastem do 2/3 wysokości. Wierzch muffinek posypujemy płatkami migdałowymi.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut do suchego patyczka.

Smacznego ! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz