sobota, 8 kwietnia 2017

Pesto z rukoli i migdałów
na oleju lnianym


Składniki :

  • 150 g świeżej rukoli
  • 100 g płatków migdałowych
  • 2-3 ząbki czosnku
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1/2 szklanki oleju lnianego
  • sól himalajska
  • świeżo mielony pieprz
  • makaron razowy do podania

Przygotowanie:

Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni do zrumienienia. Odstawiamy do wystudzenia. 
Do wysokiego naczynia wkładamy rukolę, obrane ząbki czosnku, płatki migdałowe, skórkę cytrynową. Wszystko zalewamy olejem lnianym i dokładnie miksujemy blenderem. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. 
Pesto przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce do kilku dni.
Najlepiej smakuje z gorącym makaronem razowym (tzn. nie przelewamy go zimną wodą po odcedzeniu). Wierzch  można posypać odrobiną uprażonych płatków migdałowych, czarnym sezamem oraz kilkoma listkami rukoli.

Smacznego ! :)


Przepis zaczerpnięty z:
http://anozwburaku.com/makaronowa-salatka-pesto-rukoli/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz