niedziela, 4 czerwca 2017

Burgery z kaszy jaglanej 
z brokułami


Składniki :

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka ugotowany brokułów
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki ziaren czarnego sezamu (może być zwykły)
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 cebula (użyłam czerwonej)
  • 1/2 szklanki suchych płatków owsianych
  • 1 łyżeczka suchego oregano
  • sos sojowy (według uznania)
  • pieprz 
  • 3-4 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki ekspandowanego amarantusa

Przygotowanie:

Słonecznik i sezam prażymy oddzielnie na suchej patelni.
Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Ugotowane brokuły rozdrabniamy widelcem lub bardzo drobno siekamy. 
Ugotowaną kaszę jaglaną mieszamy z brokułami. Dodajemy suchą kaszę mannę, uprażone ziarna, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy (sos sojowy, oregano i pieprz).
Cebulę sikamy drobno i obsmażamy  na oleju/oliwie na złoto. Przestudzoną cebulkę dodajemy do masy brokułowej. 
Płatki owsiane mielimy w młynku lub blenderze na mąkę i dodajemy do pozostałych składników. Wszystko dokładnie mieszamy.
Płatki migdałowe siekamy na drobno i mieszamy z amarantusem. Z masy brokułowej formujemy okrągłe burgery, obtaczamy je panierce i układamy na blasze.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30 minut lub do zrumienienia.
Podajemy z ulubionym sosem.

Smacznego ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz