Burgery z kaszy jaglanej
z brokułami
z brokułami
Składniki :
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 szklanka ugotowany brokułów
- 3 łyżki kaszy manny
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 2 łyżki ziaren czarnego sezamu (może być zwykły)
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- pęczek natki pietruszki
- 1 cebula (użyłam czerwonej)
- 1/2 szklanki suchych płatków owsianych
- 1 łyżeczka suchego oregano
- sos sojowy (według uznania)
- pieprz
- 3-4 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki ekspandowanego amarantusa
Przygotowanie:
Słonecznik i sezam prażymy oddzielnie na suchej patelni.
Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Ugotowane brokuły rozdrabniamy widelcem lub bardzo drobno siekamy.
Ugotowaną kaszę jaglaną mieszamy z brokułami. Dodajemy suchą kaszę mannę, uprażone ziarna, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy (sos sojowy, oregano i pieprz).
Cebulę sikamy drobno i obsmażamy na oleju/oliwie na złoto. Przestudzoną cebulkę dodajemy do masy brokułowej.
Płatki owsiane mielimy w młynku lub blenderze na mąkę i dodajemy do pozostałych składników. Wszystko dokładnie mieszamy.
Płatki migdałowe siekamy na drobno i mieszamy z amarantusem. Z masy brokułowej formujemy okrągłe burgery, obtaczamy je panierce i układamy na blasze.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30 minut lub do zrumienienia.
Podajemy z ulubionym sosem.
Smacznego ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz