niedziela, 4 czerwca 2017

Kokosowy pudding chia 
z malinami i mango




Składniki (4 porcje):

  • 400 ml (puszka) mleczka kokosowego light (używam zawsze tego z Lidla)
  • 4 łyżki nasion chia
  • 4 czubate łyżki niskosłodzonego dżemu malinowego
  • 1 duże mango
  • 4 słoiczki o pojemności 200 ml

Przygotowanie:

Mleczko kokosowe (stałą i płynną część) wylewamy z puszki do miski i za pomocą łyżki bądź trzepaczki mieszamy do uzyskania jednolitego mleczka. Do mleczka dosypujemy nasiona chia,  dokładnie mieszamy i odstawiamy na około godzinę do lodówki by stężało. W tym czasie przynajmniej raz mieszamy je by wyrównać gęstość nasion. 
Przygotowujemy słoiczki. Na dno wykładamy po czubatej łyżce dżemu malinowego. Mango obieramy ze skóry, odcinamy miąższ od pestki i blendujemy do na gładki mus.
Gdy chia zagęściła już mleczko, wyjmujemy je z lodówki i rozkładamy do słoiczków na warstwę dżemu. Na wierzch wykładamy mus z mango. Słoiczki zakręcamy i przechowujemy do 4 dni w lodówce.

Smacznego ! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz