Kokosowy pudding chia
z malinami i mango
z malinami i mango
Składniki (4 porcje):
- 400 ml (puszka) mleczka kokosowego light (używam zawsze tego z Lidla)
- 4 łyżki nasion chia
- 4 czubate łyżki niskosłodzonego dżemu malinowego
- 1 duże mango
- 4 słoiczki o pojemności 200 ml
Przygotowanie:
Mleczko kokosowe (stałą i płynną część) wylewamy z puszki do miski i za pomocą łyżki bądź trzepaczki mieszamy do uzyskania jednolitego mleczka. Do mleczka dosypujemy nasiona chia, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około godzinę do lodówki by stężało. W tym czasie przynajmniej raz mieszamy je by wyrównać gęstość nasion.
Przygotowujemy słoiczki. Na dno wykładamy po czubatej łyżce dżemu malinowego. Mango obieramy ze skóry, odcinamy miąższ od pestki i blendujemy do na gładki mus.
Gdy chia zagęściła już mleczko, wyjmujemy je z lodówki i rozkładamy do słoiczków na warstwę dżemu. Na wierzch wykładamy mus z mango. Słoiczki zakręcamy i przechowujemy do 4 dni w lodówce.
Smacznego ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz