poniedziałek, 25 września 2017

Makaron pełnoziarnisty
z brokułami, łososiem 
i gorgonzolą


Składniki  (2 porcje):

  • 1 mały brokuł
  • 200-250 g makaronu pełnoziarnistego lub razowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g wędzonego łososia lub pstrąga łososiowego
  • 150 g kiełków na patelnię "Stir-Fry"
  • 150 g sera Gorgonzola (użyłam zielonego Intenso)
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie - według uznania: można dodać kilka suszonych pomidorów i/lub garść czarnych oliwek
  • oliwa lub olej kokosowy bezzapachowy do smażenia
  • garść mieszanki dowolnych prażonych ziaren ( u mnie: pestki słonecznika, siemię lniane, pestki dyni i sezam)

Przygotowanie:

Makaron i brokuły gotujemy al dente. Brokuły studzimy lub przelewamy zimną wodą i kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelni na oliwie/oleju kokosowym podsmażamy kiełki i drobno posiekany czosnek. Doprawiamy odrobiną soli, pieprzu oraz ziołami prowansalskimi. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę gorgonzolę, rozdrobnionego łososia, oliwki, suszone pomidory oraz brokuły i dokładnie mieszamy. Na końcu dokładamy makaron. Wszystko łączymy i jeszcze chwilę podsmażamy aż ser się rozpuści.
Wykładamy gorące na talerz i posypujemy prażonymi ziarnami.

Smacznego ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz