Małpie smarowidło
Krem kokosowo-
ananasowo-bananowy
Składniki (około 4 słoiczki 200 ml):
- 1 puszka ananasów (560 g)
- 5 średniej wielkości bananów (nie przejrzałych)
- 1/2 - 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 3 - 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Przygotowanie:
Ananasy wraz z syropem miksujemy na puree, banany kroimy w plasterki. Wiórki mielimy w maszynce do kawy na drobny proszek.
W szerokim garnku umieszczamy wszystkie składniki. Mieszamy, stawiamy na palnik. Gotujemy na małym ogniu do momentu odparowania wody i osiągnięcia konsystencji gęstego dżemu. Banany powinny być rozgotowane. Jeśli chcemy by smarowidło miało kremową postać na koniec gotowania blendujemy wszystko na gładko.
Gorący krem przekładamy do wyparzonych słoiczków i zamykamy. Odwracamy słoiczki wieczkiem do góry do czasu wystygnięcia. Przechowujemy w lodówce do 4 tygodniu.
Chcą przedłużyć trwałość smarowidła możemy je zapasteryzować.
Smacznego ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz