wtorek, 3 października 2017

Małpie smarowidło
Krem kokosowo-
ananasowo-bananowy


Składniki  (około 4 słoiczki 200 ml):

  • 1 puszka ananasów (560 g)
  • 5 średniej wielkości bananów (nie przejrzałych)
  • 1/2 - 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 3 - 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny


Przygotowanie:

Ananasy wraz z syropem miksujemy na puree, banany kroimy w plasterki. Wiórki mielimy w maszynce do kawy na drobny proszek.
W szerokim garnku umieszczamy wszystkie składniki. Mieszamy, stawiamy na palnik. Gotujemy na małym ogniu do momentu odparowania wody i osiągnięcia konsystencji gęstego dżemu. Banany powinny być rozgotowane. Jeśli chcemy by smarowidło miało kremową postać na koniec gotowania blendujemy wszystko na gładko. 
Gorący krem przekładamy do wyparzonych słoiczków i zamykamy. Odwracamy słoiczki wieczkiem do góry do czasu wystygnięcia. Przechowujemy w lodówce do 4 tygodniu. 
Chcą przedłużyć trwałość smarowidła możemy je zapasteryzować.

Smacznego ! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz