niedziela, 4 czerwca 2017

Wegańskie trufle daktylowe 
ze słonym karmelem


Składniki :

  • 3/4 szklanki daktyli
  • 4-5 suszonych fig
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
  • 4 łyżki mąki kokosowej lub zmielonych wiórków kokosowych
  • 40 gram oleju kokosowego
  • 4 łyżeczki kakao
  • 4 łyżeczki zmielonego ksylitolu lub innego słodzidła
  • wiórki kokosowe do obtaczania

Przygotowanie:

Daktyle i figi zalewamy gorącą wodą i moczymy około 15 minut. Po tym czasie bakalie wraz z wodą blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy masło orzechowe i raz sól i ponownie blendujemy. Dodajemy mąkę kokosową i dokładnie mieszamy łyżką. Masę chłodzimy około 30 minut w lodówce do momentu zgęstnienia. 
W tym czasie przygotowujemy polewę. Olej kokosowy rozpuszczamy i mieszamy dokładnie z kakao oraz słodzidłem. Polewę lekko studzimy. Można ją zastąpić rozpuszczoną gorzką czekoladą. 
Gdy masa truflowa jest już gęsta,wyjmujemy ją z lodówki i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą zatapiamy z polewie lub rozpuszczonej czekoladzie i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Kulki ponownie wkładamy do lodówki do zastygnięcia polewy.
Przechowujemy w lodówce.

Smacznego ! :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz