Wegańskie trufle daktylowe
ze słonym karmelem
Składniki :
- 3/4 szklanki daktyli
- 4-5 suszonych fig
- 1/2 szklanki wody
- 4 łyżki masła orzechowego
- 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
- 4 łyżki mąki kokosowej lub zmielonych wiórków kokosowych
- 40 gram oleju kokosowego
- 4 łyżeczki kakao
- 4 łyżeczki zmielonego ksylitolu lub innego słodzidła
- wiórki kokosowe do obtaczania
Przygotowanie:
Daktyle i figi zalewamy gorącą wodą i moczymy około 15 minut. Po tym czasie bakalie wraz z wodą blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy masło orzechowe i raz sól i ponownie blendujemy. Dodajemy mąkę kokosową i dokładnie mieszamy łyżką. Masę chłodzimy około 30 minut w lodówce do momentu zgęstnienia.
W tym czasie przygotowujemy polewę. Olej kokosowy rozpuszczamy i mieszamy dokładnie z kakao oraz słodzidłem. Polewę lekko studzimy. Można ją zastąpić rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Gdy masa truflowa jest już gęsta,wyjmujemy ją z lodówki i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą zatapiamy z polewie lub rozpuszczonej czekoladzie i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Kulki ponownie wkładamy do lodówki do zastygnięcia polewy.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz