niedziela, 19 lutego 2017

Kotleciki buraczane



Składniki:

  • 2 szklanki startych na dużych oczkach surowych buraków
  • 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 1/2 szklanki suchej)
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 1/2 szklanki ziaren sezamu
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki oleju lub oliwy z oliwek + do smażenia
  • 3 łyżki mąki orkiszowej lub graham
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
kotleciki przed smażeniem

Przygotowanie:

Ziarna sezamu i słonecznika prażymy oddzielnie na suchej patelni do zrumienienia, ważne by ciągle mieszać ziarna by się nie przypaliły. Cebulę kroimy bardzo drobno lub ścieramy na tarce na grubych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki łączymy do uzyskania jednolitej masy, najlepiej wyrobić je ręcznie,  doprawiamy solą według uznania. Jeśli nie lubimy pikantnych potraw możemy pominąć chilli. 
Z gotowej masy formujemy kotleciki i smażymy je na patelni na rozgrzanym tłuszczu do zrumieniania po obu stronach. Można także upiec je w piekarniku.
Podajemy z ulubioną surówką bądź sosem. Dobrze się komponują z klasycznym majonezowo-pomidorowym.

Smacznego ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz