Ciasto na maśle orzechowym
z czekoladą
|
wersja tradycyjna
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej (300g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 g czekolady gorzkiej, połamanej
- 130 g miękkiego masła
- 350 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
- 4 duże jajka, osobno żółtka i białka
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 1/2 szklanki mleka
Polewa:
- 2 szklanki cukru pudru (300g)
- 1/2 szklanki stopionego masła (125g)
- 1/2 szklanki masła orzechowego (125g)
wersja wielkanocna
Przygotowanie:
Ciasto:
Rozgrzewamy piekarnik do temp 160ºC. Wykładamy papierem do pieczenia 2 mniejsze keksówki lub natłuszczamy formę babkową.
Mieszamy w misce mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, po czym odstawiamy do wystudzenia.
W dużej misce ucieramy mikserem masło z cukrem i cukrem waniliowym na bladożółtą, kremową masę. Dodajemy żółtka, po jednym na raz, lekko miksując po każdym wbiciu. Zmniejszamy obroty miksera i stopniową dodajemy do masy rozpuszczoną czekoladę i masło orzechowe, a następnie składniki suche (mąka z proszkiem i solą), na zmianę z mlekiem.
W dużej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy ją do ciasta, mieszając delikatnie łyżką.
Przekładamy ciasto do formy i pieczemy około godziny, do czasu, aż wbity w środek patyczek będzie suchy. Po upieczeniu zostawiamy ciasto jeszcze 10 minut w formie i dopiero po tym czasie wyjmujemy je na kratkę do wystudzenia.
Polewa:
Mikserem ucieramy cukier puder z masłem i masłem orzechowym na gładką masę. W zależności od wyboru wersji, masę smarujemy na wierzch wystudzonego ciasta (patrz: wersja tradycyjna) lub przekrawamy ciasto w połowie wysokości i przekładamy masą.Drugą wersję można dodatkowo polać na wierzchu rozpuszczoną mleczną czekoladą (patrz: wersja wielkanocna).
Uwaga: masa będzie bardzo gęsta i plastyczna, o konsystencji masy marcepanowej.
Smacznego ! :)
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz