sobota, 11 lutego 2017

Ciasto na maśle orzechowym
 z czekoladą
wersja tradycyjna

Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej (300g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g czekolady gorzkiej, połamanej
  • 130 g miękkiego masła
  • 350 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • 4 duże jajka, osobno żółtka i białka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 1/2 szklanki mleka
Polewa:
  • 2 szklanki cukru pudru (300g)
  • 1/2 szklanki stopionego masła (125g)
  • 1/2 szklanki masła orzechowego (125g)
wersja wielkanocna

Przygotowanie:

Ciasto:
Rozgrzewamy piekarnik do temp 160ºC. Wykładamy papierem do pieczenia 2 mniejsze keksówki lub natłuszczamy formę babkową.
Mieszamy w misce mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, po czym odstawiamy do wystudzenia. 
W dużej misce ucieramy mikserem masło z cukrem i cukrem waniliowym na bladożółtą, kremową masę. Dodajemy żółtka, po jednym na raz, lekko miksując po każdym wbiciu. Zmniejszamy obroty miksera i stopniową dodajemy do masy rozpuszczoną czekoladę i masło orzechowe, a następnie składniki suche (mąka z proszkiem i solą), na zmianę z mlekiem. 
W dużej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy ją do ciasta, mieszając delikatnie łyżką. 
Przekładamy ciasto do formy i pieczemy około godziny, do czasu, aż wbity w środek patyczek będzie suchy. Po upieczeniu zostawiamy ciasto jeszcze 10 minut w formie i dopiero po tym czasie wyjmujemy je na kratkę do wystudzenia.

Polewa:
Mikserem ucieramy cukier puder z masłem i masłem orzechowym na gładką masę. W zależności od wyboru wersji, masę smarujemy na wierzch wystudzonego ciasta (patrz: wersja tradycyjna) lub przekrawamy ciasto w połowie wysokości i przekładamy masą.Drugą wersję można dodatkowo polać na wierzchu rozpuszczoną mleczną czekoladą (patrz: wersja wielkanocna).
Uwaga: masa będzie bardzo gęsta i plastyczna, o konsystencji masy marcepanowej. 

Smacznego ! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz