niedziela, 19 lutego 2017

Ciasto 
marchewkowe

Składniki:

Ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki startej marchewki (ok. 3-4 marchewki)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika (można zastąpić cynamonem)
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
  • 2 szczypty soli
Polewa:
  • 100 g naturalnego serka kremowego (typu Almette)
  • 3-4 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki miękkiego masła

Przygotowanie:

Ciasto:
Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie kroimy lub łamiemy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180ºC.
Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym przez ok. 3 minuty. Zaczynamy powoli dolewać olej - ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy przyprawę do piernika lub cynamon. Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i orzechy obsypane w łyżce mąki, i mieszamy ostatni raz. 
Dużą prostokątną formę lub dwie keksówki natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45-50 minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem). Studzimy.

Polewa:
Masło ucieramy mikserem. Dodajemy po łyżeczce serka, aż do wykończenia. Dodajemy miód. Masą smarujemy wierzch zimnego ciasta i schładzamy w lodówce. Dodatkowo do dekoracji można użyć mieszanki uprażonych na suchej patelni ziaren (pestki dyni, słonecznika, sezam, siemię lniane).

Smacznego ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz