piątek, 24 kwietnia 2015

Pierogi nadziewane 
mozarellą i suszonymi pomidorami 
z sosom pomidorowym


Składniki:

ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • szczypta soli
farsz:
  • 200 g sera mozarella
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • kilka suszonych pomidorów z oleju
  • sól, pieprz
  • słodka papryka w proszku
sos pomidorowy:
  • puszka pomidorów (całych lub rozdrobnionych)
  • cebula czerwona
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • cukier
  • czosnek suszony



Przygotowanie:

Farsz:

Suszone pomidory siekamy na drobno. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach. Mieszamy oba składniki dodając przecier pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.

Ciasto:

Ze wszystkich składników zagniatamy jednolite ciasto. Dla ułatwienia można podzielić je na 2 części - łatwiej będzie wałkować. Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek, ok kilku milimetrów. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki.
Nadziewamy krążki wcześniej przygotowanym farszem dokładnie zlepiając brzegi. Nadziana pierogi podsypujemy mąką by się nie posklejały. 
Gotujemy je w osolonym wrzątku kilka minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Sos:

Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oliwie do zrumienienia. Dodajemy pomidory wraz z sokiem. Gotujemy chwilę bez przykrycia do zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru i czosnkiem. Całość blendujemy do uzyskania gładkiego sosu. 

Ugotowane pierogi podajemy z sosem.

Smacznego ! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz