wtorek, 7 kwietnia 2015

Bananowy sernik na zimno
z mango



Składniki:

spód:
  • 1 łyżeczka kakao
  • 100 g masła
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 50 g płatków migdałowych
  • 80 g płatków kukurydzianych
krem:
  • 500 g śmietankowego sera lub zmielonego sera na sernik
  • 500 g serka mascarpone
  • 110 g cukru
  • 9 łyżeczek żelatyny
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 dojrzałe banany
  • sok z połówki cytryny
  • 250 g śmietany kremówki (30%)
wierzch:
  • 1 niebieska galaretka (np. z firmy Emix o smaku wieloowocowym)
  • dojrzałe mango

Przygotowanie:

Spód:

Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy łyżeczkę kakao i mieszamy. W oddzielnej misce łączymy płatki kukurydziane z migdałowymi. Do płatków wlewamy ciepłą czekoladę z masłem, dokładnie mieszamy. Przygotowujemy okrągłą formę o średnicy ok 26 cm wykładając ją papierem do pieczenia lub smarując masłem. Wykładamy na dno masę czekoladową i odstawiamy na godzinę do lodówki.

Krem:

Ser i mascarpone ucieramy mikserem na gładką masę. Podczas miksowania dodajemy cukier i cukier wanilinowy. 
Banany miksujemy i łączymy z sokiem z cytryny a następnie dodajemy je do masy serowej. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. W niewielkiej ilości ciepłej wody rozpuszczamy żelatynę i małym strumieniem podczas miksowania wlewamy do masy serowo-bananowej. Żelatyna będzie szybko tężeć, dlatego nie przerywając miksowania szybko dodajemy ubitą śmietanę. Gotowy krem wykładamy na czekoladowy spód i schładzamy w lodówce kilka godzin (najlepiej na noc).

Wierzch:

Obieramy mango, usuwamy pestkę i kroimy miąższ na kostki. Układamy je na stężałym cieście.
Galaretkę przygotowujemy według instrukcji podanej na opakowaniu. Odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na sernik przykrywając mango.
Sernik chłodzimy do momentu całkowitego stężenia galaretki.

Smacznego ! ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz