Bananowy sernik na zimno
z mango
z mango
spód:
- 1 łyżeczka kakao
- 100 g masła
- 150 g mlecznej czekolady
- 50 g płatków migdałowych
- 80 g płatków kukurydzianych
krem:
- 500 g śmietankowego sera lub zmielonego sera na sernik
- 500 g serka mascarpone
- 110 g cukru
- 9 łyżeczek żelatyny
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3 dojrzałe banany
- sok z połówki cytryny
- 250 g śmietany kremówki (30%)
wierzch:
- 1 niebieska galaretka (np. z firmy Emix o smaku wieloowocowym)
- dojrzałe mango
Przygotowanie:
Spód:
Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy łyżeczkę kakao i mieszamy. W oddzielnej misce łączymy płatki kukurydziane z migdałowymi. Do płatków wlewamy ciepłą czekoladę z masłem, dokładnie mieszamy. Przygotowujemy okrągłą formę o średnicy ok 26 cm wykładając ją papierem do pieczenia lub smarując masłem. Wykładamy na dno masę czekoladową i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Krem:
Ser i mascarpone ucieramy mikserem na gładką masę. Podczas miksowania dodajemy cukier i cukier wanilinowy.
Banany miksujemy i łączymy z sokiem z cytryny a następnie dodajemy je do masy serowej. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. W niewielkiej ilości ciepłej wody rozpuszczamy żelatynę i małym strumieniem podczas miksowania wlewamy do masy serowo-bananowej. Żelatyna będzie szybko tężeć, dlatego nie przerywając miksowania szybko dodajemy ubitą śmietanę. Gotowy krem wykładamy na czekoladowy spód i schładzamy w lodówce kilka godzin (najlepiej na noc).
Wierzch:
Obieramy mango, usuwamy pestkę i kroimy miąższ na kostki. Układamy je na stężałym cieście.
Galaretkę przygotowujemy według instrukcji podanej na opakowaniu. Odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na sernik przykrywając mango.
Sernik chłodzimy do momentu całkowitego stężenia galaretki.
Smacznego ! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz