Babeczki w wafelkach
z wkładką
(modyfikacja babeczek z kremem nutellowym)
Składniki:
ciasto babeczkowe
(ok. 12 sztuk, w zależności od wielkości wafelków):
- 125 g masła
- 100 g cukru
- małe opakowanie cukru waniliowego - 16 g
- 2 jajka
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki stołowe mleka
- czekolada mleczna lub biała (według uznania)
- migdały
dodatkowo:
- ok 12 wafelków do lodów z płaskim dnem
- biała i mleczna czekolada do polania
- suszona żurawina
- wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Ciasto babeczkowe:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misce przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.
Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i jasną masę. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo (ważne) po jednym jajku. Zmniejszając obroty miksera i dodajemy partiami mąkę i mleko. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
Migdały zalewamy wrzątkiem w celu usunięcia brązowej skórki, następnie prażymy na suchej patelni i studzimy.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego (lub szprycy) z okrągłą końcówką ( ja nakładam ciasto łyżką do lodów). Wyciskamy ciasto do wafelków do 2/3 ich wysokości. W połowie nakładania ciasta do każdego wafelka wciskamy po migdale i 2-3 kostki czekolady.Migdały zalewamy wrzątkiem w celu usunięcia brązowej skórki, następnie prażymy na suchej patelni i studzimy.
Pieczemy przez 20-30 min w temperaturze 180ºC do tzw. suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy na kratkę i studzimy.
Dekorowanie:
Mleczną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Na płaskim talerzyku wysypujemy wiórki kokosowe. Brzegi każdego wafelka moczymy w czekoladzie a potem we wiórkach. Następnie rozpuszczamy białą czekoladę. Rozsmarowujemy ją na powierzchni babeczek i ozdabiamy suszoną żurawiną. Pozostawiamy do zastygnięcia czekolady.
Smacznego ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz