środa, 15 kwietnia 2015

Babeczki w wafelkach
z wkładką
(modyfikacja babeczek z kremem nutellowym)






Składniki:

ciasto babeczkowe 
(ok. 12 sztuk, w zależności od wielkości wafelków):
  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • małe opakowanie cukru waniliowego - 16 g
  • 2 jajka
  • 125 g mąki  pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki stołowe mleka
  • czekolada mleczna lub biała (według uznania)
  • migdały
dodatkowo:
  • ok 12 wafelków do lodów z płaskim dnem
  • biała i mleczna czekolada do polania
  • suszona żurawina
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Ciasto babeczkowe:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misce przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.
Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i jasną masę. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo (ważne) po jednym jajku. Zmniejszając obroty miksera i dodajemy partiami mąkę i mleko. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
Migdały zalewamy wrzątkiem w celu usunięcia brązowej skórki, następnie prażymy na suchej patelni i studzimy.

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego (lub szprycy) z okrągłą końcówką ( ja nakładam ciasto łyżką do lodów). Wyciskamy ciasto do wafelków  do 2/3 ich wysokości.            W połowie nakładania ciasta do każdego wafelka wciskamy po migdale i 2-3 kostki czekolady.
Pieczemy przez 20-30 min w temperaturze 180ºC do tzw. suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy na kratkę i studzimy. 

Dekorowanie:


Mleczną czekol
adę roztapiamy w kąpieli wodnej. Na płaskim talerzyku wysypujemy wiórki kokosowe. Brzegi każdego wafelka moczymy w czekoladzie a potem we wiórkach. Następnie rozpuszczamy białą czekoladę. Rozsmarowujemy ją na powierzchni babeczek i ozdabiamy suszoną żurawiną. Pozostawiamy do zastygnięcia czekolady.

Smacznego ! :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz