Babeczki w wafelkach
z kremem nutellowym
z kremem nutellowym
Składniki:
ciasto babeczkowe
(ok. 12 sztuk, w zależności od wielkości wafelków):
- 125 g masła
- 100 g cukru
- małe opakowanie cukru waniliowego - 16 g
- 2 jajka
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki stołowe mleka
krem nutellowy:
- 250 g kremu typu Nutella
- 250 g serka mascarpone
dodatkowo:
- ok 12 wafelków do lodów z płaskim dnem
- kolorowa posypka
Przygotowanie:
Ciasto babeczkowe:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misce przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.
Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i jasną
masę. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo (ważne) po jednym
jajku. Zmniejszając obroty miksera i dodajemy partiami mąkę i mleko. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego (lub szprycy) z
okrągłą końcówką ( ja nakładam ciasto łyżką do lodów). Wyciskamy ciasto do
wafelków do 2/3 ich wysokości. Pieczemy przez 20-30 min w temperaturze 180ºC
do tzw. suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy na kratkę i studzimy.
Krem nutellowy:
Miksujemy serek mascarpone z Nutellą na gładki, jedwabisty krem.
Za pomocą rękawa cukierniczego ozdabiamy przestudzone
babeczki.
Na koniec obsypujemy wierzch kolorową posypką i wkładamy na ok godzinę do lodówki by krem się schłodził.
Smacznego ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz