wtorek, 14 kwietnia 2015

Babeczki w wafelkach
z kremem nutellowym



Składniki:

ciasto babeczkowe 
(ok. 12 sztuk, w zależności od wielkości wafelków):
  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • małe opakowanie cukru waniliowego - 16 g
  • 2 jajka
  • 125 g mąki  pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki stołowe mleka
krem nutellowy:
  • 250 g kremu typu Nutella
  • 250 g serka mascarpone
dodatkowo:
  • ok 12 wafelków do lodów z płaskim dnem
  • kolorowa posypka


Przygotowanie:

Ciasto babeczkowe:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misce przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.
Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i jasną masę. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo (ważne) po jednym jajku. Zmniejszając obroty miksera i dodajemy partiami mąkę i mleko. Miksujemy tylko do połączenia się składników.

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego (lub szprycy) z okrągłą końcówką ( ja nakładam ciasto łyżką do lodów). Wyciskamy ciasto do wafelków  do 2/3 ich wysokości. Pieczemy przez 20-30 min w temperaturze 180ºC do tzw. suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy na kratkę i studzimy. 

Krem nutellowy:

Miksujemy serek mascarpone z Nutellą na gładki, jedwabisty krem.
Za pomocą rękawa cukierniczego ozdabiamy przestudzone babeczki.
Na koniec obsypujemy wierzch kolorową posypką i wkładamy na ok godzinę do lodówki by krem się schłodził.

Smacznego ! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz