niedziela, 28 stycznia 2018

Wegańska krówka 
kokosowo-orzechowa



Składniki (4 porcje):

  • 400 ml (puszka) mleczka kokosowego (użyłam tego nie "light" z Lidla)
  • 3 czubate łyżki masła orzechowego
  • 4 łyżki słodzidła (cukier/ksylitol)
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 100 g gorzkiej czekolady (minimum 50% zawartości kakao)
  • 4-5 łyżek wody kokosowej pozostałej po oddzieleniu gęstej części mleczka kokosowego

Przygotowanie:

Puszkę mleczka kokosowego wstawiamy na kilka godzin do lodówki w celu oddzielenia się śmietany kokosowej od wody.
Po tym czasie przekładamy do rondelka gęstą cześć mleczka, dodajemy słodzidło i masło orzechowe. Podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając do czasu połączenia się składników. Uważamy by masa się nie zagotowała.Po zdjęciu z ognia dosypujemy mąkę kokosową, mieszamy dokładnie unikając powstania grudek. Ciepłą masę wylewamy do blaszki  (20x20) wyłożonej pergaminem i wstawiamy na pół godziny do zamrażalnika. W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz z wodą kokosową. Mieszamy aż czekolada się rozpuści. Czekoladę wylewamy na stężałą masę kokosowo-orzechową. Wyrównujemy łyżką i wkładamy ponownie na pół godziny do zamrażalnika. Po tym czasie krówkę kroimy na kawałki, owijamy w pergamin. Przechowujemy do kilku dni w lodówce.

Smacznego ! :)



Przepis zaczerpnięty od:
http://veganbanda.pl/index.php/recipe/szybkie-krowki-fistaszkowe-z-czekolada/


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz